Horoscopul servește ca o hartă a cerurilor peste o anumită locație într-un anumit timp, perspectiva fiind geocentrică. Acest articol se focusează pe aspecte generale despre horocop, precum și pe studii bazate pe această temă. Interesul pentru acest subiect l-a manifestat Mihaela Decu (specializarea biochimie, anul al III-lea), prezentând informațiile furnizate ce vizează horoscopul, în cadrul cursului de Bioinformatică.

 

 

Scurt istoric

Observațiile cerești și evenimentele terestre au influențat diverse aspecte ale istoriei umane inclusiv viziunile lumii, limbajul și multe alte elemente ale culturii sociale. Astrologia a fost datată încă din mileniul al III-lea î.Hr. cel mai adesea fiind utilizate pentru a prezice schimburile sezoniere și pentru a interpreta ciclurile cerești ca semne ale comunicărilor divine [3]

 Până în secolul al 17-lea, astrologia a fost considerată o tradiție savantă și a contribuit la dezvoltarea astronomiei . Tot in secolul al 17-lea, au fost descoperite primele concepte științifice în astronomie, cum ar fi heliocentrismul.( Heliocentrismul este teoria că Soarele este centrul sistemului solar.) Ulterior astrologia și-a pierdut poziția și a devenit o pseudoștiință. (Pseudoștiința constă în cunoștințe, metodologii și/sau practici care încearcă în mod eronat să treacă drept științifice). Investigarea științifică a arătat că recomandările bazate pe aceste sisteme nu sunt corecte. În secolul XX, astrologia a câștigat popularitate mai largă a consumatorilor prin influența unor produse mass-media obișnuite, cum ar fi horoscopurile ziarelor [6].

 

Ce reprezintă horoscopul?

Un horoscop este o diagramă astrologică care reprezintă pozițiile soarelui, lunii, planetelor, aspectelor astrologice și unghiurilor sensibile la momentul unui eveniment, cum ar fi momentul nașterii unei persoane. Relațiile unghiulare dintre planetele în sine și alte puncte sunt de obicei determinate. Din acest motiv, accentul și interpretarea acestora variază în funcție de tradițiile zodiacale. Pozițiile planetelor sunt plasate împreună cu cele ale unor factori pur calculați de exemplu:semnele zodiacale și stelele. În mod obișnuit, horoscopul se referă adesea la interpretarea acestuia de către un astrolog , de obicei bazat pe un sistem de astrologie cu semne solare; bazat strict pe poziția soarelui în momentul nașterii sau pe semnificația calendaristică a unui eveniment, ca în astrologia chineză [2].

 În cadrul științific modern nu există o interacțiune cunoscută care să poată fi responsabilă pentru transmiterea presupusei influențe între o persoană și poziția stelelor pe cer în acest moment. 

 În toate testele finalizate, păstrând metode stricte pentru a include un grup de control și o distantare adecvată între experimentatori și subiecți, horoscopurile nu au arătat niciun efect dincolo de șansa pură. Mai bine spus, nu există studii științifice care să arate un sprijin pentru acuratețea horoscopilor, iar metodele utilizate pentru a face interpretări sunt pseudo-științifice [1]. Efectul Forer sau Barnum poate reprezenta o explicație parțială pentru acceptarea pe scară largă a unor credințe și practici paranormale, cum ar fi astrologia , ghicirea , citirea aurei și unele tipuri de teste de personalitate.

Efectul Barnum este un fenomen psihologic obișnuit, prin care oamenii acordă evaluări de înaltă precizie descrierilor personalității lor, presupuse a fi adaptate în mod specific pentru ei și care sunt, de fapt, vagi și destul de generale pentru a se aplica unui grup mare de oameni.

 

 

Mit sau adevăr?

Interesul pentru horoscop și semnul zodiacal a fost foarte popular de-a lungul istoriei cat și în zilele noastre. Există mulți adepți fideli. Cu atât de mulți credincioși care au o legătură personală cu horoscopul, poate fi dificil să accepți că astrologia nu este întemeiată pe dovezi științifice și că este o pseudoștiință. Graficele natalității sau semnele zodiacale sunt adesea folosite pentru a prezice trăsăturile de personalitate ale unei persoane. Cu toate acestea, utilizarea graficelor de naștere  pentru a prezice personalitatea nu este valabilă sau de încredere. Predicția unui horoscop nu este în general complet legată de predicția unui alt astrolog cu toate acestea, mulți oameni încă cred că horoscopul lor se aliniază perfect cu evenimentele din viața lor [5].

Stelele reprezintă bile luminoase de hidrogen și gaz de heliu în nori de praf, care sunt ținute împreună de propria lor gravitație. Ele sunt formate prin acumularea de gaz și praf care se prăbușește ca urmare a gravitației. Astrologia încearcă să studieze modul în care poziția, mișcările și proprietățile corpurilor cerești afectează oamenii și evenimentele de pe pământ. Deși are susținătorii săi, astrologia a fost respinsă de comunitatea științifică. Unele horoscopuri își bazează predicțiile pe „mișcarea” stelelor. Totuși, acest lucru este inexact deoarece stelele nu se mișcă, ci doar par, deoarece pământul se rotește pe axa sa și se orbitează în jurul soarelui. Mai mult, niciunul dintre răspunsurile date de astrologie nu se bazează de fapt pe știință [4].

Într-un studiu care a testat fiabilitatea zodiacului pentru a prezice personalitatea, un astrolog a trebuit să corespundă semnului zodiacal al unei persoane și a fost constatat că astrologii nu au fost capabili să corespundă corect semnului zodiacal dincolo de atribuirea aleatorie. Aceasta înseamnă că astrologia nu este decât un test al întâmplării și nu este o modalitate fiabilă de a prezice personalitatea. Zodiacul mai poate fi folosit pentru a crea horoscopuri care prezic evenimentele care se vor întâmpla în viața unui individ [1].

Într-un alt studiu, horoscopurile participanților au fost asociate cu evenimentele din ziua lor anterioară. Când horoscopul a fost prezentat cu semnul zodiac al participantului, alți participanți au avut mai multe șanse să raporteze că horoscopul s-a potrivit cu evenimentele din ziua precedentă în comparație cu momentul în care semnul lor zodiacal nu era prezent . Acest lucru arată cum indivizii își vor păstra percepțiile în funcție de așteptări. Acest lucru face ca horoscopurile să pară de încredere, atunci când nu sunt valabile.

 

Concluzii

Motivul pentru care horoscopul poate părea că funcționează este datorită creierului nostru,deoarece el este dependent de a căuta tipare, chiar și atunci când nu există. Mulți practicieni ai acestuia susțin că horoscopul este într-adevăr o știință, cu toate acestea, în ciuda numeroaselor încercări și experimente, eficacitatea și dovezile științifice ale horoscopului se află încă la nivel demonstrativ.

În concluzie, Horoscopul nu are niciun mecanism verificabil în spatele ei și astrologii nu urmăresc niciun fel de metodă științifică în procesul lor, deci nu poate fi clasificată drept știință. Așadar poate fi clasificat ca MIT!

 

 

Bibliografie

  1. "Astronomical Pseudo-Science: A Skeptic's Resource List". Astronomical Society of the Pacific.
  2. "How Horoscopes Work". 29 January 2005.
  3. Astrology. Encyclopædia Britannica.
  4. Sven Ove Hansson, Edward N. Zalta. "Science and Pseudo-Science". Stanford Encyclopedia of Philosophy. Retrieved 6 July 2012.
  5. Thagard, Paul R. (1978). "Why Astrology is a Pseudoscience".
  6. Zarka, Philippe (2011). "Astronomy and astrology". Proceedings of the International Astronomical Union.

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)