Credința că ciclul lunar este asociat cu debutul și severitatea simptomelor psihiatrice a persistat încă din vârsta mijlocie. Această credință apare la unii profesioniști din domeniul sănătății mintale, care raportează că simptomele psihiatrice induse de luna plină coduc la creșterea internărilor, a sinuciderilor, a omucidelor și a vizitelor departamentului de urgență (ED). Acest articol se concentrează asupra mitului referitor la influența lunii pline asupra urgențelor psihiatrice și asupra studiilor realizate în acest sens. Informațiile au fost furnizate de către Irina Popa (specializarea biochimie, anul al III-lea) și prezentate ulterior în cadrul cursului de Bioinformatică.

 

 

Introducere

Sondajele de opinie realizate cu personalul ED indică, convingerea că cererea de servicii pentru pacienți crește în timpul lunii pline puține studii efectuate până în prezent au găsit dovezi consistente în sprijinul unui efect lunar. Puține studii efectuate până în prezent au găsit dovezi consistente în sprijinul unui efect lunar. Aceste constatări sugerează că prezentările psihiatrice ED nu sunt influențate de fazele ciclului lunar. În ciuda faptului că sunt în minoritate, unele studii retrospective au găsit o relație între frecvența comportamentului criminal sau a crizelor psihiatrice și ciclul lunar. 

 

Studii

Templer și Veleber au descoperit că un număr disproporționat de tentative de sinucidere, apeluri telefonice de urgență și consiliere, internări acute la spitale psihiatrice și arestări au avut loc în timpul lunii pline.

Alți cercetători au descoperit o relație între comportamentul infracțional și ciclul lunar. S-a constatat că mai multe infracțiuni, inclusiv viol, tâlhărie și asalt, furturi de proprietăți și autovehicule, beție și conduită dezordonată au avut loc mai frecvent cu 3 zile înainte și după luna plină decât în alte momente în timpul ciclului lunar.

Relația dintre ciclul lunar și comportamentul agresiv este, de asemenea, contradictorie. Mai multe studii au descoperit o creștere a comportamentului agresiv la momentul lunii pline, în timp ce alte studii, mai robuste, au găsit efectul opus. Rezultatele acestor studii contrazic direct rezultatele altor studii din acest domeniu care nu au găsit dovezi care să susțină efectul lunar. Astfel, cercetările efectuate până în prezent nu demonstrează o relație consistentă între internările psihiatrice de urgență și ciclul lunar. Răspunsul la această lipsă de consecvență a fost replicarea studiilor anterioare în căutarea unor rezultate diferite.

Cu toate acestea, se presupune că aceste rezultate inconsistente s-ar putea datora diversității variate a intervalului de timp „lună plină” utilizat în cercetările lunare anterioare. Acest studiu a fost realizat folosind date de la două centre de îngrijire terțiară din Kingston și Ontario. S-au obținut date dintr-o bază de date administrativă întreținută de Hotel Dieu Hospital (HDH) și Kingston General Hospital (KGH). S-au introdus următoarele informații despre fiecare prezentare în setul nostru de date:

  • Data și ora de prezentare;
  • Modul de sosire;
  • Sex;
  • Starea civilă;
  • Vârsta;
  • Diagnosticul primar;

S-au clasificat prezentările la departamentul de urgență pe baza faptului că au avut loc în perioada definită de unul dintre modelele full-moon care au fost testate. S-au calculat toate perioadele de lună plină folosind ora exactă a lunii pline, care a fost obținută din tabelele disponibile pe site-ul NASA. Un total de 62 de luni lungi au avut loc în perioada de cinci ani, conform bazei de date [1].

 

Rezultate

S-a constatat că ciclul lunar nu a influențat prezentările la departamentul de urgență în modelul de 3 zile (3 zile înainte și 3 zile după luna plină). S-a constatat, de asemenea, că în mod semnificativ sunt mai puțini pacienți cu un diagnostic de tulburare de personalitate ce s-au prezentat pe o perioadă de 24 de ore. Rezultatele indică faptul că utilizarea diferitelor modele definitorii ale perioadei de lună plină influențează rezultatele semnificative obținute.

O explicație plauzibilă este că această credință este un artefact cultural, rămas din perioada anterioară iluminării artificiale, când ciclul lunar a avut o influență reală asupra gravității simptomelor bipolare și epileptice. Înainte de iluminarea artificială, era prea întuneric pentru ca oamenii să fie activi după apusul soarelui ceea ce a determinat o creștere a cantității de iluminare nocturnă și a provocat o perturbare semnificativă a somnului ca urmare. Cercetări recente au arătat că întreruperile de somn de până la 1,5 ore pot induce convulsii la persoanele vulnerabile [1].

 

Concluzii

Acest studiu a constatat diferențe în internările psihiatrice în perioada de lună plină, în funcție de definiția „lunii pline”. Descoperirile evidențiază necesitatea unei definiții consecvente a „lunii pline”. Această lipsă a unei definiții consecvente a perioadei pline de lună poate explica rezultatele contradictorii ale studiilor anterioare în acest domeniu.

 

 

 

Bibliografie

1. Varinder S. Parmar, Ewa Talikowska-Szymczak, Emily Downs, Peter Szymczak, Erin Meiklejohn, Dianne Groll,.12 Jan 2014 Effects of Full-Moon Definition on Psychiatric Emergency Department Presentations, Volum 2014.

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)