Cu toții ne întreabăm cât de mult este afectată sănătatea în urma evoluției tehnlogiei. Luând în considerare faptul că orice tip de exces dăunează mai devreme sau mai târziu, este bine să existe un echilibru, pentru evitare consecințelor. Acest articol se focusează pe efectele diferitelor tehnologii asupra sănătății, fiind prezentate și câteva mituri despre acestea, informațiile fiind furnizate și expuse de către Denis Dulubei (specializarea biochimie, anul al III-lea) în cadrul cursului de Bioinformatică.

 

 

Sunt magneții dăunători pentru sănătate?

Probabil că nu având în vedere faptul că proprietățiile puternice ale câmpurilor magnetice conduc la utilizarea lor în multe tehnologii moderne, cum ar fi domeniul medical, unde sunt folosiți în tehnicile RMN și IRMf pentru diagnosticul și tratamentul:

  • sindromului durerii cronice;
  • artritei;
  • durerilor de cap;
  • câtorva alte boli, datorită capacităților lor de a genera un câmp magnetic;

Un studiu realizat în 2004 a indicat faptul că un camp magnetic de neodim crește microcirculația patului unghial, deși acest studiu a intrat în contradicție cu alte studii.

O altă cercetare a raportat faptul că fluxul de globule roșii din capilarele muschulare scheletice, a fost redus în urma supunerii la acțiunea unor câmpuri magnetice statice puternice.

În același sens, un studiu susține faptul că s-a înregistrat o scădere a fluxului de sânge și a densității vaselor de sânge în tumorile care au fost tratate folosind câmpuri magnetice statice.

Într-un alt expriment, un dispozitiv special a fost plasat chirurgical pe spatele șoarecilor de laborator. Magneții de neodim au fost atașați la dispozitiv în cazul șoarecilor dintr-un grup, un alt grup servind drept control. După realizarea experimentului s-a demonstrat faptul că diametrele arteriolelor și venulelor șoarecilor din grupul de test au fost semnificativ reduse în comparație cu cele ale șoarecilor din grupul control.

În 2015, un grup de cercetători au realizat un experiment în care subiecții erau reprezentați de câini, studiul presupunând secționarea venei porte a subiecților și reconstruirea ulterioară a acesteia. În cazul unui grup, reconstruirea s-a realizat prin suturi manuale, tradiționale, iar în celălalt grup s-au folosit inele care conțineau magneți de neodim. S-a constatat că recuperarea celui de-al 2 lea grup a fost mult mai rapidă decât în cazul primului grup [1].

 

Efectul microundelor asupra sanatatii

Microundele sunt unde electromagnetice cu frecvențe cuprinse între 300 MHz și 3000 GHz și sunt utilizate pe  scară largă în foarte multe domenii cum ar fi în industrie, comunicații, medicină, chiar și în locuințele noastre fiind folosite în cadrul unui dispozitiv foarte folosit și eficient în încalzirea alimentelor și anume cuptorul cu microunde.

Totuși, odată cu popularizarea utilizării microundelor a fost acordată o atenție tot mai mare asupra influenței acesteia asupra oamenilor. Deși sunt radiații neionizante și prin urmare nu posedă suficientă energie pentru a produce detașarea electronilor de atomi, acestea pot avea efecte negative în cantități mari.

 

"Microundele conduc la apariția cancerului"

În 2011, agenția internațională pentru cercetarea cancerului (IARC) a anunțat că radiațiile cu microunde pot avea efecte cancerigene.

Unii cercetători au sugerat că exista o legatură între consumul de alimente preparate cu microunde și cresterea ratei cancerului de colon în SUA și creșterea riscului apariției tumorilor intestinale și stomacale, întrucât în momentul preparării alimentelor în cuptorul cu microunde se pot produce radicali liberi , nocivi pentru organism în cazul consumului.

În ciuda acestor studii, nu există totuși suficiente dovezi care să ateste faptul că în timpul preparării alimentelor în cuptorul cu microunde se produc radicali liberi.

Studii efectuate pe șobolani susțin  faptul că expunerea la radiațiile de tipul microundelor poate provoca deteriorarea SNC și poate afecta memoria și capacitatea de învățare. Sistemul nervos central, în special hipocampul este extrem de sensibil la radiațiile cu microunde. În experimentul anterior, un grup de șobolani a servit drept control si s-a observat că în cazul acestuia neuronii hipocampali sunt aliniați în rânduri înguste în care marginile sunt clare, însă în cazul șobolanilor expusi la radiații, neuronii prezintă edem și au un aranjament neregulat [2].

 

"Telefoanele provoaca tumori cerebrale"

Există puține studii care demonstrează faptul că telefoanele mobile și tumorile cerebrale sunt corelate statistic. De exemplu, persoanele care au folosit telefoanele mobile de mai bine de 10 ani au un risc mai mare de tumori cerebrale.

Un studiu raportat de grupul interphone, susține faptul că nu există o creștere a riscului de gliom sau meningiom în cazul utilizării telefoanelor mobile.

De asemenea un alt studiu a demonstrat că glioamele cu cea mai mare expunere nu sunt localizate preferențial în zonele creierului. Ca urmare, ipoteza conform căreia telefoanele mobile ar cauza cancer nu este susținută de date experimentale pertinente [3].

 

"Semnalele wi-fi provoaca tumori maligne"

Având în vedere faptul că tehnologiile wireless sunt tot mai folosite, efectul tehnologiilor wi-fi asupra sănătății reprezintă un subiect de interes și de studiu la nivel mondial.

Astfel ca urmare a îngrijorării populației, agenția pentru protecția sănătății HPA a afirmat faptul că dacă o persoană ar trece printr-o locație cu o intensitate crescută a semnalelor wireless, ar primi aceeasi doza de unde radio ca și când ar fi facut un apel de 20 de minute cu telefonul mobil.

Tot agenția pentru protecția sănătății susține faptul că frecvențele undelor radio de la wi-fi sunt probabil mai mici decat cele provenite de la telefoanele mobile [4].

 

 

 

Bibliografie

  1. The use of neodymium magnets in healthcare and their effects on health; Cengiz Yuksel, Seyit Ankarali, Nehir Aslan Yuksel.
  2. Recent advances in the effects of microwave radiation on brains ;Wei-Jia Zhi, Li-Feng Wan.
  3. No harm in picking up the phone and making the call; Keator C.S., Jackson J.A., Strake J.G.
  4. The safety of wi-fi radiation: peacefull or russian roulette; Mc Clelland S. , Jaboin J.J.

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)