Din cauza apariției noului virus, concentrarea cea mai mare la momentul actual este reprezentată de prevenirea infectării, însă instalându-se sedentarismul, oamenii ar trebui să acorde o atenție deosebită și alimentației. În acest articol, veți găsi infromații utile, referitoare la toxine și ce implică procesul de detoxifiere, de asemenea sunt dezbătute câteva mituri despre acest subiect. Tema aleasă a fost abordată de Viorica Palangă (specializarea biochimie, anul al III-lea), în cadrul cursului de Bioinformatică.

 

Ce sunt toxinele?

Literalmente vorbind toxinele reprezintă substanțe organice de natură biologică, iar substanțele de natură chimică sunt toxice.  Toxinele acționează ca otrăvuri în organism.  În mod ideal, toxinele sunt procesate de ficat și sunt eliminate din organism. Ficatul este o centrală de detoxifiere. Peste 300 de procese chimice au loc pe măsură ce ficatul funcționează pentru a elimina toxinele și produsele reziduale din corp.

Toxinele, în special metalele grele și substanțele chimice liposolubile, se pot acumula în corp. Este indicat să fie evitate ori de câte ori este posibil. O dietă bogată în proteine, legume și fructe va oferi organismului. nutrienții necesari pentru o funcționare optimă, iar unele suplimente pot sprijini ficatul [1].

 

Ce reprezintă detoxifierea?

În sens medical, acest termen este utilizat pentru desemna procesul de eliminare a substanțelor dăunătoare și a celor care crează dependențe, cum ar fi otrăvuri, droguri și alcool , din organism. Dar, mai recent, și-a găsit propria definiție mainstream sub forma unei diete restrânse pe termen scurt, care implică, de obicei, abstinența de la anumite alimente și băuturi și  poate fi însoțită și de regimuri de sănătate și frumusețe [7].

 

Ce presupune o dietă de detoxifiere?

Dietele detox pot varia de la o dietă simplă de legume crude și alimente neprocesate, eliminarea cofeinei, alcoolului și a zaharurilor rafinate, până la o dietă mult mai strictă, care se învecinează cu o dietă bazată pe înfometare, ce presupune consumarea de sucuri.

 

"Funcționează dietele de detoxifiere?"

Mulți oameni se pot simți mai bine atunci când urmează o dietă de detoxifiere, dar acest lucru nu are de cele mai multe ori legătură cu eliminarea toxinelor din organism deoarece atunci când mănânci mai multe fructe și legume, bei mai multă apă și mănânci mai puține alimente extrem de procesate, bogate în grăsimi, sare sau zahăr și bei mai puțin alcool și cafeină te vei simți în mod natural mai bine.

 Dacă organismul uman ar acumula într-adevăr o mulțime de toxine, atunci s-ar instala o stare constantă de rău. O lipsă prelungită de proteine determină organismul să-și distrugă proprii mușchi și poate compromite sistemul imunitar [7].

 

Corpul tău are nevoie de detoxifiere?

Din punct de vedere medical este nevoie de detoxifiere atunci când apare intoxicarea cu droguri ori alcool. Dezintoxicarea medicală standard implică administrarea orală a 25 - 100  grame de cărbune activ la un interval de două ore pentru a preveni absorbția substanțelor chimice asimilate la nivelul tubului digestiv și ajunse ulterior în fluxul sanguin. Cărbunele leagă substanțele chimice, permițând eliminarea acestora  [5].

 

"Dezintoxicările comerciale funcționează?"

Studiile asupra acestui subiect sunt limitate și  potrivit unei recenzii din 2015, nu sunt foarte convingătoare, deoarece:

 • prezintă un eșantion mic;
 • există prejudecăți de eșantionare;
 • lipsesc grupurile de control;
 • se manifestă o dependență de auto-raport;
 • sunt realizate mai degrabă evaluări calitative  decât măsurători cantitative;

În 2009, un grup de cercetători a contactat producătorii a 15 produse de detoxifiere populare pentru a afla ce dovezi aveau pentru reclama produsului și ce însemna „detoxifiere” din perspectiva acestora. Nimeni nu putea răspunde la întrebările cercetătorilor, fiind evident faptul că afirmația referitoare la detoxifiere a fost doar un truc de marketing [4].

 

Mediul nostru este saturat de toxine și acestea se pot acumula în țesuturile corpului nostru, ceea ce poate duce la efecte nocive

 

 • Un studiu asupra sângelui dela nivelul cordonului ombilical a descoperit că acesta conține 287 de substanțe chimice,180 dintre substanțele chimice găsite fiind generatoare de cancer, iar 217 sunt dăunătoare creierului și sistemului nervos.
 • Un alt studiu focusat de asemnea asupra sângelui din cordonul ombilical a găsit 137 de substanțe chimice, inclusiv pesticide, mercur, plumb, bifenil policlorinat (PCB) și substanțe chimice perfluorurate (PFC).
 • O analiză a 77 de femei însărcinate a descoperit prezența unor substanțe chimice similare menționate în cele două studii de mai sus, totuși concentrația acestor substanțe a fost mai mare la făt decât la mamă. 
 • Funcționarea ineficientă a citocromului P-450, ce reprezintă o superfamilie de enzime care ajută la detoxifiere, poate conduce la apariția cancerului, aterosclerozei și diabetului [3].

 

Cele mai bune alimente pentru dezintoxicare

Usturoiul (Allium sativum)- ajută la reglarea enzimelor care ajută la detoxifiere și poate ajuta la legarea și  eliminarea metalelor grele, cum ar fi arseniu, plumb și cadmiu.

CilantroCoriandrum sativum)- este un cunoscut chelator al metalelor grele care permite excretarea metalelor precum mercurul și plumbul.

Nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa)- sunt bogate în seleniu, un mineral antioxidant care este crucial pentru formarea glutationului. Ele pot facilita procesul de detoxifiere a metalelor grele, cum ar fi mercurul.

Legume crucifere- ajută la activarea, îmbunătățirea și modularea detoxifierii [2].

 

Comentarii ale oamenilor de știință și ale clinicienilor

"Dietele și produsele detoxifiante pot să nu facă rău, cu excepția, poate, portofelului dvs., dar nici ele nu vă fac mult bine. Funcțiile naturale ale organismului dvs.sunt eficiente pentru a elimina substanțele nocive și nu puteți face nimic pentru a le îmbunătăți, iar o dietă adecvată este mai valoroasă decât produsele și suplimentele de detoxifiere. " - Dr. Paul Illing, om de știință omologat, toxicolog înregistrat și membru al Societății Regale de Chimie.

"Singurul lucru care pierde din greutate într-o dietă detox este portofelul tău." - Dr. John Hoskins, toxicolog de mediu, Fellow al Royal Society of Chemistry

"Unul dintre cele mai otrăvitoare substanțe chimice pe care multe persoane le vor întâlni în această perioadă a anului este alcoolul. Cu toate acestea, chiar dacă bei o doză aproape letală de alcool (pe care nu o recomandă), ficatul tău îl va curăța în 36 de ore fără niciun fel de asistență de la comprimatele detox. Ca patolog, sunt frustrat de afirmațiile făcute în acest moment al anului că o dietă de detoxifiere vă va îmbunătăți cumva funcția hepatică. Singurul lucru pe care îl puteți ajuta pentru a vă ajuta ficatul după o perioadă de îngăduință este să opriți consumul alcool și bea apă pentru a se rehidrata. " - Sir Colin Berry, profesor emerit de patologie, Regina Maria, Londra.

Unele diete  << detox>> pot avea rezultate dezastruoase, așa cum se arată în cazul  femeii care a suferit leziuni cerebrale în urma unei astfel de diete”- Jennifer Lardge, fizician și membru VoYS [6].

 

Concluzii

Dietele detox reprezintă mai degrabă mituri de marketing decât realitate nutrițională. Par a fi un concept minunat și ar fi fabulos dacă ar livra cu adevărat tot ce au promis.

Din păcate, multe dintre afirmațiile făcute de inițiatorii dietei detox sunt exagerate - cel mai bine este să respecți  sfaturile solide, sensibile, bazate pe știință, pe care le vei primi întotdeauna de la dieteticienii calificați, înregistrați.

Cel mai mare dezavantaj al dietelor de detoxifiere, însă, în special cele mai extreme, este că orice pierdere în greutate obținută este de obicei temporară și este mai mult rezultatul unei pierderi de apă și glicogen în loc de țesut adipos corporal. 

 

 

 

 

 

Bibliografie

 1. Grant D.M., Detoxification pathways in the liver. J Inherit Metab Dis. 1991;14(4):421–430. 
 2. Hodges R.E., Minich D.M., Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. J Nutr Metab. 2015;2015:760689. 
 3. Josh Gitalis .The Truth About Detoxification.2019
 4. Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015;28(6):675–686.
 5. Park G.D., Park G.D., Spector R., Goldberg M.J., Johnson G.F., Expanded role of charcoal therapy in the poisoned and overdosed patient. Arch Intern Med. 1986; 146(5):969–973.
 6. Sense About Science. Body Detoxing: Facts and Myths. 2008
 7. The British Dietic Association. TheTruth About Detox Diets.2006

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)