-temă dezbătută de Monica Marin (studentă anul al III-lea,specializarea biochimie) în cadrul cursului de Bioinformatică-

 

  Ce este fitoterapia?

Fitoterapia este o terapie experimentată de mii de ani, bazată pe plante medicinale, utilizată cu scopul tratării și prevenirii diferitelor afecțiuni.

  • Este cea mai utilizată, comercializată și eficientă (dovedită) ramură a medicinei alternative sau complementare. Din preparatele pe bază de plante cu care se trateaza oamenii fac parte : pastile, pudre si elixiruri. Acestea sunt comercializate în farmacii din multe țări, sub numele de „suplimente alimentare”.
  • În acest secol, utilizarea acestor preparate a crescut cu 400%.

Există numeroase preparate fitoterapeutice care se utilizează astăzi, cum ar fi :

  • extracte din frunze de ginkgo (Ginkgo biloba) care sunt folosite pentru tratarea unor tulburări cognitive minore, afecțiuni ale SNC;
  • părțile terminale, înflorite ale plantei Hypericum perforatum (sunătoarea), utilizate pentru tratarea formelor minore de depresie;
  • rădăcinile de Echinacea angustifolia (și alte specii de Echinacea), care sunt utilizate pentru tratarea unor răceli comune;
  • rădăcinile de Harpagophytum procumbens, plantă denumită „gheara diavolului”  și trateaza durerile lombare;

Usturoiul (Allium sativum) are o utilizare foarte populară și tradițională împotriva răcelilor, atât pentru prevenție cât și pentru tratament. Acest lucru se datorează culturii, dar mai nou și a proprietăților antibacteriene și antivirale dovedite în laborator. În general, adulții pe parcursul unui an au între 2 si 4 răceli comune. Cantitatea de usturoi pe care aceștia o consumă în scopul prevenirii sau tratării, variază în funcție de fiecare regiune a globului.

Un studiu realizat în Australia in 2007 susține faptul că 10,7 % din participanți au consumat usturoi, dintre care 29,8% pentru răceli, viroze sau pentru febră  [4].

Un alt studiu din anul 2002 în SUA afirmă că 3,76% au utilizat suplimente alimentare pe bază de usturoi  [2].

 

STUDIUL 1- utilizarea usturoiului în tratarea răcelilor

 Obiectivul acestui studiu a  fost determinarea eficienței usturoiului (Allium sativum) în prevenția și tratamentul răcelilor, comparat cu efectul Placebo (niciun tratament).

Astfel au  fost implicați 146 de participanți cărora li s-au atribuit suplimente pe baza de usturoi (cu 180 mg de extract de usturoi) și subiecți care au fost supuși efectului Placebo, ambele atribuiri au fost realizate o data pe zi, timp de 12 săptămâni (3 luni).

Rezultate: 24 de raceli au fost observate la subiecții ce au administrat suplimente de usturoi, pe cand 65 de raceli au fost înregistrate la participanții care au fost supuși efectului Placebo.

Intervalul de timp în care simptomele răcelii au fost prezente la indivizii implicați în acest experiment a fost similar. (4.63 versus 5.63)

Efecte adverse: 4 participanți din grupul tratat cu usturoi și unul din grupul Placebo au observat un miros neplăcut la eructatie [3].

 

STUDIUL 2 - ghimbir vs novafen, acțiune asupra durerii

(Novafen reprezintă o combinație de ingrediente active de acetaminofen, ibuprofen și cofeină).


Dismenoreea reprezintă durerea din timpul menstruatiei, localizată în zona abdominală inferioară. La unele femei, durerile menstruale sunt ușoare, pe când la altele acestea sunt severe și împiedică desfășurarea activităților cotidiene pe o perioadă de câteva zile/ lună. Dismenoreea afectează aproximativ 50 % dintre femeile de varstă reproductivă, însă apare cu precădere la femeile cu varsta cuprinsă între 15 și 25 ani.

 Obiectivul acestui studiu compararea efectului ghimbirului și novafenului asupra durerilor menstruale .


Acest studiu a fost realizat în Iran asupra 168 de fete cu vârste cuprinse intre 18-26 ani care sufereau de dureri menstruale. Un grup a primit pastile pe bază de novafen, iar al doilea grup a administrat pastile pe bază de ghimbir, ambele medicamente având aceeași cantitate de 200mg ingredient activ. Astfel, au fost administrate o dată la 6 ore timp de două perioade menstruale consecutive.

Rezultate: s-a constatat faptul că intensitatea durerii menstruale a scăzut în ambele grupuri în aceeași manieră. Înainte de tratament, intensitatea medie a durerii indicată de fete a fost de 7.12 ± 2.32 și 7.60 ± 1.84. Ulterior, după tratament, intensitatea durerii a scăzut semnificativ, ajungându-se la o intensitate de 3.10 ± 2.69 și 2.97 ± 2.69. Diferențele între cele doua metode de tratament nu au fost semnificative. (p > 0.05)  [1].


Concluzie

Unele substanțe active din plante pot acționa asupra sănătății, chiar la fel de eficient ca substanțele sintetice.
Desi această ramură a medicinei alternative a devenit foarte populară datorită concepției „ce e natural nu are cum sa dăuneze” sau „încerc că nu are ce să facă rău” s-a dovedit că poate avea efecte secundare periculoase printre care se numără insuficiența renală precum și leziuni hepatice, deoarece acestea conțin și substanțe care deși sunt naturale, pot fi toxice sau pot reacționa negativ în combinație cu alte medicamente.

 

Bibliografie

  1. Adib Rad H., Basirat Z., Bakouei F. și colab., 2018. Effect of Ginger and Novafen on menstrual pain: A cross-over trial. Taiwan J Obstet Gynecol.; 57(6):806–809.
  2. Barnes P.M., Powell-Griner E., McFann K., Nahin R.L., 2004. Complementary and alternative medicine use among adults: United States, Adv Data. 2004;(343):1–19.
  3. Lissiman E., Bhasale A.L., Cohen M., 2014. Garlic for the common cold. Cochrane Database Syst Rev..
  4. Zhang A.L., Story D.F., Lin V., Vitetta L., Xue C.C., 2008.  A population survey on the use of 24 common medicinal herbs in Australia. Pharmacoepidemiol Drug Saf.;17(10):1006–1013.

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)