-temă abordată de George Opriță (student anul al III-lea, specializarea biochimie) în cadrul cursului de Bioinformatică-

 

  Dieta cu limonadă sau ”Master cleanse”

Sursele susțin că a fost folosită și de cântăreața Beyoncé. Kit-ul complet pentru această dietă și cartea care conține informații cu privire la modul urmării acestui regim ajung la suma de 114$. Presupune ca timp de 10 zile (sau mai mult) să bei doar limonadă cu pudră de ardei roșu și sirop de arțar.

Pentru doar 175$, această dietă de 3 zile promite atât o pierdere în greutate cât și faptul că ”vei fi în formă maximă pentru vară”. În total, conform site-ului sucurile ajung doar la 810 calorii pe zi. Din dozele necesare de Na, Ca și proteine sunt preluate doar 6%, 30%, respectiv 15g.

 

  Dieta cu sucuri din colagen animal, promovată de Robert Linn.

 

Presupune ingestia unei băuturi pe bază de proteine animale, doar 400 calorii pe zi. Cartea s-a vândut în peste 2.5 milioane de copii.

 

Astfel, industria a generat o problemă prin intermediul folosirii eronate a termenului de toxină.  În industria medicală , termenul de toxină face referire la metaboliți ai organismelor vii ce pot fi toxici atunci când sunt puși în contact cu diferite țesuturi.Pentru a putea vinde o soluție, dietele cu sucuri promit atât detoxifiere, care este asociată cu pierderea în greutate cât și o viață împlinită, fără a demonsta cum vor fi atinse aceste țeluri.

În anii '70, 60 de oameni au murit din cauze cardiace după urmarea acestui regim. Aceștia au pierdut până la 30% din masa corporală într-un timp foarte scurt, de asemenea, manifestau un dezechilibru electrolitic sever și mușchiul cardiac micșorat semnificativ.

 

  Studii recente..

Au arătat totuși eficiența dietelor de tipul celei propuse de Linn, doar că folosind proteine ce pot fi mai ușor absorbite de organism. Deși acestea nu par să fie eficiente la pacienții cu greutate normală, ar putea fi utile totuși pentru pacienți cu diabet de tip 2, întrucât îmbunătățesc sensibilitatea la insulină (Wing, 93 de pacienți) și scad cantitatea de trigliceride (Hughes, 12 pacienți). Mai important decât pierderea rapidă în greutate este însă păstrarea greutății pierdute după finalizarea dietelor bazate doar pe proteine [6].

Dietele cu sucuri sunt de fapt diete cu aport caloric foarte scăzut, unele propun și consumarea diferitelor ceaiuri sau laxative pentru o ”curățare completă”.  Problema majoră a acestora este însă cantitatea foarte scăzută în proteine (pulpa fructelor și legumelor e aruncată) și dezechilibrele electrolitice ce pot apărea. Deși sucurile sunt o metodă mai ușoară de a consuma fructe și legume, aceasta nu prezintă eficiență pe termen lung. Dacă este suplimentată pe lângă alimentația normală, poate duce la un aport caloric mult mai ridicat decât cel dorit.

Încă nu există studii clinice care să ateste randamentul acestor diete pe bază de sucuri. Majoritatea literaturii din jurul lor este de tip anecdotic, mărturii ale bloggerilor, youtuberilor și celebrităților care susțin că au obținut rezultatele miraculoase după ce au urmat dieta. Beneficiile includ pe lângă pierderea rapidă în greutate, absorbția îmbunătățită a nutrienților, eliminarea toxinelor, scăderea glicemiei și colesterolului.

 

  Mamiferele

Prezintă totuși mecanisme formate pe cale evolutivă prin care luptă împotriva scăderii rapide în greutate, întrucât aceasta poate conduce la infertilitate, chiar și moarte. Aportul scăzut de calorii induce modificări în semnalizarea și secreția cortizolului.

Un studiu pe 16 femei cu greutate normală și vărste între 18 și 28 de ani a arătat că după 3 zile în care nu au consumat nimic, acestea au manifestat un nivel de cortizol mai ridicat decât cel pe care îl aveau înainte de începerea experimentului.  Un alt studiu ce presupunea o dietă de 1200 calorii/zi a arătat nivele crescute de cortizol chiar și după 21 de zile. Aceste schimbări hormonale ar putea fi un indiciu al comportamentului consumării obsesive de alimente, ce se poate instala după terminarea dietei [3].

Un alt studiu, realizat pe 78 de șobolani a arătat că șobolanii ce au mâncat cu 25% mai puține calorii timp de 10 zile au avut nivele mult mai ridicate de cortizol în sânge și răspunsuri mult mai puternice la stres [5].

Alte efecte adverese ale acestor diete:

  • supradoze de mangan,
  • hiponatremie severă ( concentrație serică de sodiu < 135 mmol/L ),
  • abuz de laxative și
  • insuficiență renală acută din cauza acumulării cristalelor de oxalat de calciu.

Cantități obișnuite de oxalat de calciu pot fi ușor excretate (100-150mg/zi). Alimente cu cantități mari de oxalat sunt spanacul, rubarba, soia, kivi, alunele [1].

 

  În concluzie

Nu există date clinice care să ateste eficiența acestor diete în eliminarea de toxine sau slăbit durabil pentru persoane cu greutate normală. Pierderea în greutate este datorată aportului caloric foarte scăzut, dar acesta are efecte care ar putea fi nocive pe perioade lungi de timp. De asemenea, nutrienții consumați nu satisfac aportul zilnic necesar pentru proteine sau diferiți ioni [4].

Mitul pare infirmat, deși trebuie făcute mult mai multe studii clinice ce urmăresc cu atenție asemenea diete și efectele lor pe perioade îndelungate [2].

 

Întrebarea rămâne: Suntem dispuși să cheltuim sume considerabile pe baza a ce au afirmat persoane care nu au testat ipotezele pe care le propun, dar au de câștigat de pe urma lor?

 

 

 Bibliografie

  1. Getting, J. E., Gregoire, J. R., Phul, A. & Kasten, 2013. M. J. Oxalate nephropathy due to ‘Juicing’: Case report and review. Am. J. Med. 126, 768–772.
  2. Klein, A. V. & Kiat, H., 2015. Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. J. Hum. Nutr. Diet. 28, 675–686.
  3. Mazurak, N. și colab., 2013. Effects of a 48-h fast on heart rate variability and cortisol levels in healthy female subjects. Eur. J. Clin. Nutr. 67, 401–406 .
  4. Obert, J., Pearlman, M., Obert, L. & Chapin, S., 2017. Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Curr. Gastroenterol. Rep. 19, 17–20.
  5. Pankevich, D. E., Teegarden, S. L., Hedin, A. D., Jensen, C. L. & Bale, T. L., 2010. Caloric restriction experience reprograms stress and orexigenic pathways and promotes binge eating. J. Neurosci. 30, 16399–16407.
  6. Thomas, D. D., Istfan, N. W., Bistrian, B. R. & Apovian, C. M., 2018. Protein sparing therapies in acute illness and obesity: a review of George Blackburn’s contributions to nutrition science. Metabolism. 79, 83–96.

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)