Așa cum s-a discutat în articolul anterior, știm că subiectul "alcool" este unul cu adevărat controversat, existând păreri împărțite în ceea ce privește efectele  băuturilor alcoolice. În această rubrică, veți întâlni informații furnizate de Corina Druță (studentă anul al III-lea, specializarea biochimie) referitoare la influența alcoolului asupra greutății corporale, respectiv dezvoltarea țesutului adipos cu precădere la nivel abdominal, informații prezentate în cadrul cursului de Bioinformatică:

Burta de bere  

 Dacă bei multă bere sau alcool în general, poți face burtă. Această "burtă de bere" este atribuită adesea bărbaților. Dar există dovezi științifice în acest sens? Dacă există, șansele de acumulare a țesutului adipos sunt egal distribuite între femei și bărbați... corect?

 Valoare calorică

Dacă ne uităm pe tabele corespunzătoare principiilor nutritive, observăm că:

 • glucide~ 4 kcal/g
 • proteine~ 4 kcal/g
 • grăsimi~ 9 kcal/g
 • alcoolul~ 7 kcal/g

Valoarea calorică a băuturilor alcoolice este proporțională concentrației de alcool, dar cum acestea mai conțin și alte ingrediente, de obicei zaharuri, conținutul în kilocalorii poate crește.

Influența consumului de alcool asupra apetitului

Studiile de specialitate confirmă faptul că odată cu un consum crescut de alcool, crește apetitul, este întârziată apariția senzației de sațietate și crește preferința pentru alimente cu un conținut crescut de sare și grăsimi. Cu toate că un consum moderat de alcool (consum moderat de alcool echivalează cu un consum zilnic de aproximativ 4-5 g alcool, de exemplu o bere la 0.33 L sau un pahar cu vin de 150 mL) constituie un factor de protecție împotriva obezității, un consum susținut ce depășește aceste recomandări se asociază cu o creștere a masei corporale [1][6].

Numeroase studii au urmărit asocierea dintre consumul de alcool și:

 • creșterea circumferinței abdominale;
 • creșterea raportului talie/șold;
 • acumularea de grăsime viscerală;

În majoritatea cazurilor asocierile sunt pozitive, mai ales în cazul bărbaților [2], [3], [4], [5] . Cele mai sus menționate variază desigur, în funcție de vârstă și greutate [5]. Se pare însă că femeile nu sunt predispuse la acumularea de depozite adipoase în regiunea taliei ca urmare a consumului de băuturi alcoolice, chiar dacă oprirea consumului are ca și consecințe scăderea în greutate [3].

Astfel, putem concluziona, că indiferent de ce tip de aliment sau băutură este vorba, trebuie întotdeauna să existe un echilibru în ceea ce privește alimentele și băuturile consumate, iar cantitățile trebuie să fie moderate, pentru a evita apariția dezechilibrelor ce pot generarea diverse afecțiuni.

 

Bibliografie

 1. Caton S.J., Ball M., Ahern A., Hetherington M.M., 2004. Efectele dependente de doză ale alcoolului asupra poftei de mâncare și a alimentelor. Fiziol Behav.; 81 (1): 51-8.
 2. Ferreira M.G., Valente J.G., Gonçalves-Silva R.M., Sichieri R., 2008. Consumul de alcool și grăsimea abdominală la donatorii de sânge. Rev Saude Publica.; 42 (6): 1067-73.
 3. Schütze M. și colab., 2009. Consumul de bere și „burta de bere”: bază științifică sau credință comună? Eur J Clin Nutr.; 63 (9): 1143-9. 
 4. Sumi M și colab., 2019. Asocierea consumului de alcool cu ​​depunerea de grăsimi într-un eșantion de bărbați japonezi din comunitate: Studiul epidemiologic Shiga al aterosclerozei subclinice (SESSA). J Epidemiol.; 29 (6): 205-212.
 5. Suter P.M., Maire R., Vetter W.,1997. Consumul de alcool: un factor de risc pentru acumularea de grăsime abdominală la bărbați. Addict Biol.; 2 (1): 101-3. 
 6. Yeomans. 2010. Alcoolul, apetitul și echilibrul energetic: consumul de alcool este un factor de risc pentru obezitate? Fiziol Behav.; 100 (1): 82-9. 

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)