O temă întâlnită și dezbătută adesea este consumarea alcoolului, precum și diferitele efecte pe care acesta le generează asupra organismului.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute  mituri și adevăruri despre acest subiect, prezentate de Andrei Tatomir (student anul al III-lea, specializarea biochimie) în cadrul cursului de Bioinformatică:

 

"Vinul după bere e plăcere...berea după vin e un chin"

Aspect dovedit a fi un mit prin realizarea unui experiment de către cercetătorii americani, acesta având la bază de 3 grupuri de subiecți.

Primul grup a fost constituit din persoane ce au consumat bere până la o concentrație a alcoolului în aerul expirat de 0,05%, apoi au consumat vin până s-a ajuns la concentrația de 0,11% a alcoolului în aerul expirat.

Grupul 2 a inversat modul de epuizare a alcoolului începând cu vin și apoi bere.

Grupul 3 a fost controlul, care a băut fie doar vin, fie doar bere.

După un interval de 7 zile, experimentul a fost repetat, grupul 1 devenind grupul 2 și invers, astfel, s-a constatat că indiferent de modul și ordinea în care băuturile sunt consumate, alcoolul are același efect, intensitatea acțiunii acestuia asupra organismului fiind proporțională cu cantitatea ingerată [3].

 

"Poti sa te imbeti cu bere fara alcool?"

În România, pentru a fi inclusă în categoria băuturilor fără alcool, berea trebuie să prezinte o concentrație maximă de 0,5% alcool. O bere obișnuită se caracterizează printr-o concentrație de aproximativ 5% alcool, astfel făcând o corelație între aceste două concentrații, se poate concluziona faptul că o bere normală este echivalentul a 10 beri ''fără alcool".

Conform legislației din România, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

 

"Să te îmbeți cu apă chioară''

Pentru a se cerceta relația dintre minte și corp, cercetătorii au realizat mai multe studii cu scopul evaluării eficienței efectului Placebo. Astfel, a fost dezvoltat un experiment, cu ajutorul a 148 de studenți. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: grupul 1 fiind constituit din indivizi ce au consumat apă tonică cu lămâie, cărora li s-a spus că beau vodka și grupul 2 care a consumat aceași băutură însă aceștia au fost înștiințați corect cu ce tip de băutură consumă.

Rezultatul acestui experiment a conturat importanța efectului Placebo, întrucât subiecții care au fost informați eronat că au consumat alcool, au manifestat semne de ebrietate, precum și probleme de memorie [1].

 

"O masă bogată ajută să nu te îmbeți"

Acest lucru este posibil, deoarece 20% din alcool se absoarbe la nivelul stomacului, 80% din cantitatea acestuia fiind absorbită la nivelul intestinului subțire. Având o masă bogată, conținutul de la nivelul stomacului va fi eliberat treptat în intestin.

Deși cantitatea de alcool absorbită va fi aceeași în final, diferența este reprezentată de perioada de timp în care are loc procesul de absorbție. La o cantitate scăzută de alcool absorbită într-o perioadă îndelugată, ficatul poate metaboliza un procent crescut din alcoolul ingerat și astfel are loc întârzierea efectelor intoxicației cu alcool.

 

''Burta de bere''

Motivul pentru care acest lucru se dovedește a fi un adevăr este dat de numărul de kcal/L al alcoolului, în cazul de față reprezentat de bere. O bere blondă cu o concentrație de 5% alcool are 420 kcal/L, pe când un hamburger împreună cu o porție de cartofi McDonalds au 570 kcal. În medie necesarul zilnic de calorii la bărbați este de aproximativ 2500/zi, ceea ce înseamnă că dacă s-ar consuma 5 beri/zi, acest necesar de calorii ar fi aproape atins, exluzând mesele, care aduc la rândul lor un aport caloric semnificativ.

 

"Alcoolul omoară neuronii"

Alcoolul nu distruge neuronii, însă acesta are capacitatea de a afecta dendritele și implicit conexiunea dintre acestea. În alcoolism totuși, se poate instala sindromul Wernicke-Korsakoff (caracterizat de moartea celulelor nervoase, pierderi de memorie etc.), dar acest sindrom este cauzat de un efect indirect al alcoolului și anume perturbarea absorbției tiaminei (vitamina B1) [2].

 

 

Bibliografie

  1. Assefi, S. L. și Garry M.,2003. Memory Distortions: Alcohol Placebos Influence the Misinformation Effect. Psychological Science, 14(1), 77–80.
  2. Drinking alcohol in excess kills brain cells. (2012). Scientific American Mind, 23(2), 10–10.
  3. Jöran Köchling, Berit Geis, Stefan Wirth, Kai O Hensel, Grape or grain but never the twain? A randomized controlled multiarm matched-triplet crossover trial of beer and wine, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, pg. 345–352

Departamentul de Anatomie, fiziologie animala si biofizica

Prof. dr. Dan Florin Mihailescu (director de  departament)

Prof. dr. Alexandru  Babes

Prof. dr. Speranta Avram

Prof. dr. Violeta Ristoiu

Prof. dr. Beatrice Mihaela Radu

Conf. dr. Mihaela Marcu Lapadat

Conf. dr. Dana Cucu

FP

Conf. dr. Florentina Pluteanu

Lect. dr. Doru Gabor

TS photo

Lect. dr. Tudor Selescu

Lect. dr. Cristina Matanie

Alexandru Deftu

Asist.dr. Alexandru Deftu

roxana

Asist.dr. Roxana Gheorghe

Cornelia Dragomir

Geanina Haralambie

Liliana Stamatin

Cristina

PozaAcademieLuiza

Prof. dr. Maria Luiza Flonta (profesor emerit)