Așa cum știm cu toții, creierul este cel mai complex organ iar funcțiile sale sunt numeroase, multe dintre ele poate încă nedescoperite. Acest articol își focusează atenția asupra funcționării acestuia, mai exact asupra procentului în care creierul își exercită funcțiile. Tema abordată a fost aleasă de Anca Vîrcolici (specializarea biochimie, anul al III-lea) și prezentată în cadrul cursului de Bioinformatică.

 

"Știai ca noi folosim doar 10% din capacitatea creierului? Te-ai întrebat ce s-ar întâmpla dacă am folosi și restul de 90%?”

Două treimi din oameni și aproape jumătate din profesorii de știință cred eronat în acest mit al celor 10% [5]. Oamenii ajunseseră să creadă că persoanele cu o capacitate mentală de 100% puteau avea abilități precum telechinezie, citirea gândurilor, chiar și controlarea mișcărilor altor persoane [3]. Adevărul este că folosim toată capacitatea creierului. Acesta este activ tot timpul, când mergem, mâncăm sau dormim [1].

Cum putem fi așa de siguri?

Datorită metodelor neuroștiintifice precum IMR care ne permit să vizualizăm creierul în acțiune. Aceste imagini ne arată că diferite părti ale creierului se luminează chiar și în timpul celor mai simple mișcări ale corpului. Nu folosim toată capacitatea creierului de o dată, dar asta nu înseamnă că folosim doar 10% din capacitatea acestuia [6].

Ca multe alte mituri, este greu să spunem de unde a pornit acesta. Nu are o sursă bine definită. În anii 1890, William James, părintele psihiologiei americane, a afirmat faptul că ” majoritatea dintre noi nu ne atingem potențialul mental.”  Această afirmație a fost adresată ca și o provocare, ea nu pune sub acuzare folosirea scăzută a creierului. Însă înțelegerea greșită a luat amploare în continuare [8].

De asemenea, oamenii de știință, de-a lungul timpului, nu au putut să își dea seama care este rolul lobului frontal sau a unor zone largi ale lojelor parietale. În plus, leziunile nu cauzau deficiențe motorii sau senzoriale, din această cauză specialiștii în domeniu au ajuns la conluzia că aceste regiuni nu au nici o funcție. Foarte mult timp aceste regiuni au fost denumite ”zone mute”, datorită funcțiilor lor evazive. Dar în realitate nu exista nici o leziune de la nivelul creierului care să nu ducă la consecințe motorii sau psihice.

Poate ați auzit de Phineas Gage, din secolul 19, muncitor feroviar care a rămas în istoria medicală datorită faptului că în urma unei explozii, o bară de fier i-a străpuns partea stângă a craniului. Acest lucru nu l-a omorât și nu i-a modificat capacitatea motorie dar unii dintre colaboratorii săi au sesizat câteva modificări în personalitatea acestuia. Cercetările ulterioare  au dezvăluit că aceste zone sunt legate de abilitățile executive și integrative, fără de care nu am putea fi numiți oameni. Ele sunt cruciale pentru găndirea abstractă, pentru planificare, luarea deciziilor și pentru adaptarea la anumite circumstanțe [7].

 

Consumul de glucoză

Ideea că 9/10 din creier stă linistit în cutia craniană fără să funcționeze este absurdă având în vedere capacitatea energetică pe care o consumă.

  • Creierul rozătoarelor și al căinilor consumă 5% din energia totală din corp.
  • Creierul maimuțelor consumă 10% din energia totală.
  • Un creier uman adult care reprezintă doar 2% din masa corporală, consumă 20% din cantitatea zilnică de glucoză. La copii, cifra este 50%, iar la bebeluși, 60% [4].

 

Greutatea creierului raportată la greutatea corporala

Creierul uman cântărește doar 1,5kg, cel de elefant 5kg, iar cel al balenelor 9kg. Dar comparativ cu greutatea , oamenii au mai mulți neuroni decât orice altă specie. Această cantitate mare de neuroni ne face atât de inteligenți. O maimuță de 25kg trebuie să mănânce 8 ore pe zi pentru a susține un creier cu 53 miliarde de neuroni. Invenția gătitului ne-a oferit un mare avantaj. Mâncarea gătită este predigerată înainte de a intra în organism. Sistemul digestiv absoarbe energia mai ușor. Gătitul ne ajută să economisim timp și ne oferă mai multă energie decât dacă am consuma totul crud. Astfel, ne putem susține creierul cu 86 miliarde de neuroni, cu 40% mai mult decât prezintă creierul primatelor [7].

 

Raportul dintre energia consumată pentru procesarea informației

Chiar dacă numai un procent infim de neuroni ar fi activați într-o anumită regiune la un moment dat, explozia enormă de energie în întregul creier nu ar putea fi susținută. Aici intervine eficiența energetică. Lăsând doar o mică parte din celule să emită semnale la un moment dat, ceea ce se numește ”cod succint”, folosește cea mai puțină energie dar se transmite cea mai multă informație. Asta pentru că un numar mic de semnale prezintă mii de căi posibile prin care să fie distribuite.
Mai rău, dacă o proporție mare de celule nu sunt activate niciodată, ele sunt de prisos și evoluția ar fi trebuit să le elimine de mult.

Soluția este să se găsească proporția optimă de celule pe care le poate activa creierul deodată. Pentru eficiența maximă, doar între 1% și 16% din celule ar trebui să fie activate la un moment dat. Aceasta este limita energetică pe care trebuie să o acceptăm pentru a putea fi constienți [2].

 

Ideea de multitasking

Nevoia de a conserva resursele reprezintă motivul pentru care majoritatea operațiilor executate de creier trebuie să aibă loc în afara constiinței. De aceea, ideea de multitasking este inutilă. Pur și simplu nu avem energie să facem două lucruri deodată. Când încercăm, fiecare activitate e facută mai slab decât daca ne-am dedica toată atenția pe o singură activitate. Numerele nu țin cu noi.

Creierul deja este inteligent și eficient. Și este atât de eficient încât are incorporat un plan de eficientizare a energiei. Așa că nu lăsa mitul eronat să te faca să te simți vinovat în legatură cu ”leneșul” tău creier. A te simți vinovat este o risipă de energie. După toate acestea, nu-ți dai seama că este inutil să irosești energie mentală?  Ai de susținut miliarde de neuroni care necesită multă energie.

Așa că treci la treabă!

 

 

 

Bibliografie

  1. Claudia Hammond 13th November 2012, “Do we only use 10% of our brains?”,  Medical Myths/Brain.
  2. Daniel Murrell, MD on February 27, 2018 — Written by Lana Burgess, “What percentage of our brain do we use?” Brain Awareness Week.
  3. "Do We Really Use Only 10 Percent of Our Brain?” Written By:  The Editors of Encyclopaedia Britannica.
  4. Kendra Cherry, Medically reviewed by Daniel B. Block, MD on juanuary 23, 2020.
  5. Kevin Bennett Ph.D., Modern Minds2018, “Why Do We Only Use 10 Percent of the Brain?”
  6. "Myth: We Only Use 10% of Our Brains”, Stephen L. Chew, Samford University.
  7. Robynne Boyd on February 7, 2008, Scientificamerican “Do people only use 10 percent of their brains”.
  8. "William James” Written By: Horace M. Kallen.