Cu toţii ne-am întrebat măcar o dată de ce răcim și care sunt metodele cele mai simple și la îndemână pentru tratarea acestora, fără să apelăm la medicamente. Astfel, Andreea Paraschiv (specializarea biochimie, anul al III-lea) a ales să dezbată acest subiect și să ne prezinte câteva dintre miturile întâlnite de-a lungului anilor despre această temă, în cadrul cursului de Bioinformatică.

 

Ce este răceala?

Răceala este definită ca fiind o infecție a tractului respirator superior, aceasta afectând  preponderent mucoasa nazală [2]. Virusul care provoacă răceala este de cele mai multe ori (30-80% din cazuri) un rinovirus care prezintă 99 de serotipuri cunoscute [1]. Virusul este transmis, de obicei, prin aerosoli, contact direct cu secrețiile nazale ale persoanelor infectate sau prin intermediul obiectelor contaminate [7]. Răceala este mai ușoară decât gripa, cea din urmă putând degenera în pneumonie, infecții bacteriene sau bronșită [5].

 

De ce răcim preponderent în sezonul rece?

Un studiu realizat în 2004 a arătat că răcelile sunt mai răspândite în sezonul rece deoarece oamenii petrec mai mult timp în interior, respirând aer recirculat. Acest lucru facilitează răspândirea rapidă a virusurilor de la o persoană la alta. De asemenea, umiditatea mai scăzută din locuințe este un mediu bun pentru încurajarea virusurilor, care par să supraviețuiască mai mult în condiții mai uscate [8].

Răceală vs Gripă [6]

Simptome

Răceală

Gripă

Debutul simptomelor

Gradual

Abrupt

Febră

Rar

Des

Frisoane

Nespecific

Comun

Dureri musculare

Ușoare

Des

Strănut

Comun

Des

Oboseală, slăbiciune

Câteodată

Des

Nas înfundat

Comun

Des

Durere de cap

Rar

Comun

Durere în gât

Des

Comun

Tuse

Ușor - Moderat 

Comun

 

 

"Răcești dacă stai în frig"

În anul 2005, Universitatea din Cardiff a realizat un studiu la care au participat 180 de indivizi sănătoși. 90 dintre aceștia au fost rugați să își țină picioarele goale în apă rece (10 grade) timp de 20 de minute, în timp ce ceilalți au stat încălțați. Imediat după procedură, subiecții au fost rugați să evalueze pe o scală de la 0 la 3 timp de 4-5 zile dacă prezintă simptome ale răcelii. Din numărul total de subiecți care au raportat că sunt răciți a rezultat că cei mai mulți doar credeau că suferă de răceală (13/90 din primul grup și 5/90 din cel de-al doilea). În plus, niciunul dintre subiecți nu a prezentat simptome acute ale răcelii, cele mai multe scoruri ale simptomelor încadrându-se în intervalul 0 -1 [4].

 

"Echinacea împotriva răcelii"

În 2010 a fost efectuat un studiu la care au participat 719 pacienți sănătoși, cu vârste cuprinse între 12 și 80 de ani. Aceștia au fost împărțiți pe 4 grupe:

   Grupul I: nu li s-a administrat nici un medicament.

   Grupul II: li s-au administrat pastile placebo, fără ca pacienții să știe acest lucru.

   Grupul III: li s-au administrat pastile echinacea, fără ca pacienții să știe acest lucru.

   Grupul IV: li s-au administrat pastile echinacea, pacienții știind acest lucru.

Rezultat: Durata și severitatea bolii pacienților cărora li s-a administrat echinacea au fost asemănătoare cu cele ale pacienților cărora li s-a administrat  placebo [3].

 

"Ceapa roșie în șosete tratează răceala"

Deși această practică datează din anii 1500 (conform Asociației Naționale a Cepei, SUA), nu există studii clinice care să ateste beneficii ale utilizării cepei pentru combaterea răcelilor. Articolele care pledează pentru utilizarea acestei tehnicinii nu au la bază studii experimentale efectuate în acest scop, ci se bazează numai pe anecdote [9].

 

"Lichidele fierbinți tratează răceala"

Universitatea din Cardiff a realizat un studiu la care au participat 30 de pacienți, bărbați și femei cu vârste de peste 18 ani. Pacienții eligibili pentru acest studiu prezentau de mai puțin de șapte zile cel puțin trei simptome de răceală.

Pacienții au fost împărțiți în două grupe:

   Grupul I: au primit ceaiuri și supe fierbinți;

   Grupul II: au primit ceaiuri și supe la temperatura camerei.

La primul grup simptomele s-au ameliorat imediat, în timp ce la celălalt grup simptomele s-au ameliorat după  15 minute. De asemenea, la primul grup s-au ameliorat mai multe simptome (curgerea nasului, tusea, durerea în gât, tuse, strănutul, oboseala) față de cel de-al doilea grup (curgerea nasului, tusea și strănutul) [11].

 

"Antibioticele au efect împotriva răcelii"

Pentru a se observa efectul antibioticelor împotriva răcelii, a fost realizat un studiu la care au participat 1047 de pacienți diagnosticați cu infecție acută la nivelul tractului respirator superior (răceală) și rinită purulentă acută. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri.

 Grupul I: pacienților din acest grup li s-au administrat antibiotice.

 Grupul II: pacienților din acest grup li s-a administrat placebo. 
  

Rezultatul: antibioticele nu au avut niciun efect. S-a observat și că acestea pot provoca efecte adverse semnificative la adulți atunci când sunt administrate pentru răceala comună și la toate vârstele când sunt administrate pentru rinita purulentă acută. De asemenea, o administrare incorectă a antibioticelor poate determina apariția bacteriilor rezistente la antibiotice [10].

 

Concluzii

 Este important modul în care ne tratăm chiar și o "banală" răceală, pentru a evita apariția diferitelor complicații. Adesea, apelăm la tratamente naturiste însă trebuie să avem în vedere faptul că poate de cele mai multe ori acestea pot fi ineficiente și în consecință trebuie să apelăm la un tratament medicamentos sub îndrumarea medicilor.

 

 

Bibliografie

  1. A.C.Palmenberg și colab., “Sequencing and Analyses of All Reveal Structure and Evolution,” Science, vol. 324, no. April, pp. 55–60, 2009.
  2. B. Arroll, “Common cold,” BMJ Clin. Evid., vol. 2011, no. January 2010, pp. 1–27, 2011.
  3. Barrett, Bruce; Brown, Roger; Rakel, Dave; Mundt, Marlon; Bone, Kerry; Phyto, Dip; Barlow, Shari; and Tola Ewers. "Echinacea for Treating the Common Cold: A Randomized Trial." Annals of Internal Medicine. Vol. 253, no. 12. Pages 769-777. 2010.
  4. C. Johnson and R. Eccles, “Acute cooling of the feet and the onset of common cold symptoms,” Fam. Pract., vol. 22, no. 6, pp. 608–613, 2005.
  5. Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD)
  6. "Colds versus Flu : How to Tell the Difference Are you coming down with a cold ? Do you have the flu ? Look below to see some differences and similarities between colds and flu .,” p. 2016.
  7. "Common Colds: Protect Yourself and Others". CDC. 6 October 2015. Archived from the original on 5 February 2016.
  8. Cook, Gretchen W.. “This winter, make the common cold less common: Advice to help you stay healthy.” Asthma Magazine vol. 9,6 (2004): 9–11.
  9. Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT, May 17, 2017.
  10. Kenealy T., Arroll B., Antibiotics for the common cold and acute purulent rhinitis. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 6. 
  11. Sanu, A. & Eccles, Ronald. (2009). The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu. Rhinology. 46. 271-5.